danielbroman.blogg.se

Hej! Mitt namn är Daniel Broman, jag är 18 år gammal och kommer ifrån Oskarshamn, där jag bott i hela mitt liv. Fram tills nu. Jag har valt att lämna mitt kära Sverige för att uppleva ett år som utbytesstudent i Kalifornien, USA. På denna blogg kommer ni kunna följa min resa under årets gång.

Tiden går fort när man har roligt

Publicerad 2014-08-28 06:15:08 i Allmänt,

Tiden bara fortsätter att flyga förbi i all världens fart. Det är verkligen löjligt hur snabbt det känns som att dagarna går. Imorgon går vi bara halva dagen i skolan för att på kvällen är det något som kallas "Back to School-night". Det är till för föräldrar som vill komma och kolla hur deras barns skola ser ut och träffa deras lärare i alla ämnen. Eftersom Paul vikarierat på skolan i mer än 10 år så känner han redan till alla lärare osv, och eftersom det är frivilligt så bestämde vi oss för att skippa det. Vilket jag är riktigt glad över då det inte lät allt för lockande att åka tillbaks till skolan i 3 extra timmar på kvällen. Sen är det bara fredagen kvar innan det är dags för helg igen.
  
På fredag spelar football-laget sin första hemmamatch för säsongen, så förhoppningsvis kommer jag ha möjlighet till att åka och se den. Skulle vara riktigt kul att se!
 
Påtal om football så är det fortfarande inte klart om jag kommer få träna med laget eller inte än. Det är fortfarande lite detaljer som måste fixas först, som skjuts till och från träningar, läkarkontroller, godkännande från organisationen och skolan osv. Men förhoppningsvis ska allt lösa sig inom kort så att jag får testa på att träna med laget snart.

Vad annars har hänt den här veckan då? Vi har börjat med vårat första jobbområde i alla kurser nu, så skolan har börjat på riktigt nu kan man väll säga. I Engelskan så har vi precis börjat med ett 4 veckors långt arbete som handlar om vad som händer efter High School. Vi diskuterar och gör många uppgifter om vad vi har för
planer för framtiden, college och arbetslivet. Under dessa diskussioner har jag märkt ett väldigt uppenbart samband mellan eleverna i klassen: Nästintill varenda elev vet vad de vill göra efter High School. Nästan alla vet också vilket college de vill gå på och vad de ska studera. De flesta har även en back-up plan. Att gå med i armén. Då jag inte ens vet vad jag vill arbeta med när jag blir äldre, än mindre vad jag ska studera för något på högskolan, så var detta lite som en väckarklocka för mig. Har alltid skjutit fram framtidsplaner och drömmar om vad jag vill bli osv, men börjar inse nu att det nog är dags att börja ta tag i det. Så ja, jag blev faktiskt väldigt motiverad till att börja tänka efter vad jag vill göra med mitt liv om 2 år när jag tagit studenten hemma i Sverige.
   Vi har även äntligen satt igång med Idrottslektionerna. Än så länge har det mest bestått av löpning och lite lätt styrketräning. Men när man gör det ute i 37 graders värme på en stekhet löparbana så gör det de hela en liten gnutta jobbigare. Var helt slutkörd efter bara några varv på banan + lite armhävningar och sit-ups idag, kändes ungefär som att jag hade sprungit en halv mil när jag i själva verket bara sprungit runt 1 km. Fruktar hur det kommer gå om det blir så att jag ska träna football i denna värme. Lär troligtvis dö av värmeslag eller något...
 
Tänkte svara på en fråga från en läsare som ville veta vad för slags frågor som de amerikanska studenterna ställer om Sverige. Tänkte göra det lite roligare och berätta vad dem vet, eller ja.. vad dem tror att dem vet om Sverige Har frågat runt lite på skolan och detta var top-5 bästa svaren:
 

1. Sverige och Ryssland är typ samma sak. De tycker att svenska och ryska låter likadant och folk tycker för någon anledning att jag ser rysk ut..
2. Sverige och Norge tillsammans ser ut som ett lejon på kartan. (What?!)
3. Sverige ligger i södra Europa
4. Sverige är täckt av snö året om.
5. Sverige gör fina klockor. (Han var övertygad om att Schweiz och Sverige var samma sak. Han trodde att jag drev med honom när jag sa att så inte var fallet.)
   Alla amerikaner har dock inte lika dålig koll på Sverige. Vissa kan faktiskt ett och annat. Som att vi har ett hyfsat Hockey och fotbollslag, att vi bor i norden och att vikingarna härstammar från Sverige och Norge. Träffade till och med en lärare som kunde säga "Svenska flickor" på svenska, blev riktigt chockad när jag hörde honom prata svenska måste jag säga.

Har även blivit ombedd att visa lite fler bilder på skolan och området där jag bor, så tänkte avsluta med det.

Cya soon, sköt om er!

Husets baksida


Utsikten från uppfarten

                                                                     Bilder från skolan:


 


 


River Rafting

Publicerad 2014-08-25 07:39:00 i Allmänt,

Vore väldigt dumt att klaga på livet just nu. Har haft en sån löjligt bra helg! Det blev lite ändring i planerna för lördagen mot vad jag skrev i senaste inlägget. Istället för att hika runt Folsom Lake så tog Cyndie och hennes kompis med mig, några andra utbytesstudenter och hennes dotter på River Rafting i American River, som sträcker sig genom en del av Kalifornien och ut i Stilla Havet. Är lite smått osäker på vad den korrekta översättningen av River Rafting är men jag tror att det är "Forsränning" eller något liknande. För er som inte vet så går det till så att man har en stor och stabil uppblåsbar båt/flotte, eller vad man nu vill kalla det för, med åror som man paddlar ner för en flod med. Oftast har floden väldigt kraftiga strömmar vilket gör det aning utmanande ibland. Vi hyrde en båt för 7 personer och började sedan paddla ner för floden. Just American River är inte allt för strömt så på många ställen bara gled vi sakta förbi men på vissa ställen fick vi kämpa rätt ordentligt för att inte slängas över bord pågrund av strömmen. Det var utan tvivel något av det absolut mäktigaste jag varit med om. Vädret var helt perfekt och naturen runtomkring var helt otrolig. Kaliforniens natur runt floder är helt klart riktigt svårslaget. Klarblått vatten, höga klippor och höga träd överallt och lite här och där såg man stora fina hus längs med floden. Det är inte direkt några medelklassare som bor i dom husen om man säger så. Överallt på floden mötte man andra människor som gjorde samma sak som oss. Vissa gled bara igenom floden på luftmadrasser själva för att bara ta det lugnt och njuta av vädret, medans vissa var där för att festa på stora platåliknande föremål som flöt runt på vattnet. Överallt hörde man musik och alla simmade mellan varandras båtar och platåer för att umgås med varran. Det var som att alla kände alla på floden, även om man egentligen inte kände varran sedan tidigare. Det fanns en hel del platser längs vägen som man kunde stanna och lägga till på ett tag, mesta dels var det vid stora klippor som användes som hopptorn. Efter att vi kommit en bit på vägen så upptäckte vi ett stort rep som satt fastknytet i ett högt träd uppe på en klippa vid sidan om floden. Vi såg hur folk svingade sig ut från klippan i lianen och säkert 4-5 meter upp i luften och landade i vattnet. Det såg så sjukt häftigt ut så jag var bara tvungen att testa på det. Och det var utan tvekan det roligaste på hela dagen! Länge sen jag fick en så pass stor adrenalinkick av något. Efter att ha stannat där ett tag så fortsatte vi ner för floden. Det blev en hel del badande sista biten och jag passade även på att pressa lite i solen för första gången sedan jag kommit till Kalifornien. Efter cirka 3,5 timmar så hade vi tagit oss hela vägen till våran slutdestination. Jag tror hela färden var runt 1 mil lång.

Efteråt bjöd Cyndies kompis som var med oss på pizza på Round Table inne i stan, riktigt gott för att vara amerikansk pizza faktiskt. Men pizzorna här går tyvärr inte att jämföras med en underbar Smålands Special från 12an eller en gammal hederlig Roma från Robertos i Färjestaden. Saknar min kebab <3 Efter maten var vi alla väldigt trötta så vi bestämde oss för att ta Drive In-bion en annan dag. Så jag får längta lite till innan jag får uppleva det.

Allihopa drog sedan hem till Cyndie för att spendera natten i hennes hus. Vi kollade på film, snackade lite skit och spelade biljard fram tills det att vi skulle sova.

Idag har jag mestadels bara tagit igen mig efter en helg full av aktiviteter, vilket har varit riktigt skönt. Kollade när mitt kära 49ers vann över San Diego Chargers och passade även på att skypa lite med älsklingen. Annars har jag inte gjort något särskilt. Sammanfattningsvis kan man iallafall lugnt säga att jag haft en otroligt bra helg och jag känner mig mer än redo att komma tillbaks till en ny skolvecka imorgon.
 
Juste! Om ni sett på nyheterna eller läst på aftonbladert om en jordbävning i Kalifornien så kan ni vara lugna, jag klarade mig alldeles utmärkt. Jordbävningen var i en stad 2 timmar härifrån mitt i natten och även att man tydligen kunde känna skakningar i marken ända hit så lyckades jag sova mig igenom det hela. 

Eftersom att vi var ute på floden så tog jag inte mobilen med mig och därför kunde jag heller inte knäppa några bilder. Efter att ha förstört 2 mobiler pågrund av vattenskador tidigare + tappat en till i toastolen så har jag lärt mig en läxa. Men Cyndie hade med sig sin och hon var snäll nog att ta litee bilder åt mig. Tyvärr är kvalliten rätt dålig på vissa av dom, men det är bättre än inget.

Sköt om er!
 
 
 
Cyndies hus var inte så dumt.
 

Redan helg igen?

Publicerad 2014-08-23 08:32:00 i Allmänt,

Japp, tydligen är det redan helg igen. Denna veckan har verkligen flugit förbi i ljusets hastighet, känns som att det var igår som jag skrev det senaste blogginlägget när det egentligen var tisdagskväll. Aja jag klagar verkligen inte! Särskilt inte nu när jag nyligen fick reda på att Cyndie ska ta med mig och de andra utbytesstudenterna i området på en hike runt Folsom Lake imorgon och efter det ska jag få uppleva min första "Drive-in Theatre" någonsin. För er som inte vet vad det är för något så är det som en biosalong, fast utomhus på en bilparkering och istället för att sitta i biostolar eller liknande så sitter man antingen i eller på sina bilar. Efter att ha sett det så många gånger i Amerikanska filmer och serier så ska det bli sjukt kul att få uppleva det själv.  Är hur pepp som helst på både bion och hiken. Har velat se naturen här i California på nära håll ända sen jag fick reda på att jag blivit placerad här, det ska tydligen vara riktigt vackert. Så jag ska se till att ta mycket bilder imorgon och sedan ge er en update antingen imorgon kväll eller på Söndag om hur det var.
   Förstår om ni blir förvirrade när jag pratar om dagar och tider osv eftersom tidsskillnaderna är så stora mellan Kalifornien och Sverige. Troligtvis är jag lika förvirrad som er. Men det är iallafall 9 timmars tidsskillnad bakåt i tiden. Så just nu är klockan 23.10 här medans den är 08.10 hos er. Men när jag nämner tider och dagar så utgår jag alltid från klockan här i Kalifornien. Så bra, nu har ni koll på det!

Dagen har rullat på riktigt bra idag. Först var det skola och eftersom det är fredag så hade jag alla mina 7 lektioner idag. Men eftersom alla lektioner bara var 50 minuter långa och jag hade väldigt kul på de flesta så kändes det som att det gick väldigt fort. De enda lektionerna som är lite smått sega är Engelskan och Amerikansk Historia, där är det väldigt mycket termer och ord som jag inte riktigt förstår så jag får fråga en hel del. Men lärarna är väldigt tålmodiga och har lite överseende med mig eftersom att dem vet att det kan vara lite svårt för mig att hänga med i språket. Men eftersom båda de kurserna är College-förberedande kurser för de amerikanska studenterna så kommer det nog bli ganska mycket slappande för mig framöver då jag inte behöver göra "College-förberedande proven" eftersom att jag ändå inte kan söka college härifrån. Det enda som krävs från mig är att jag ska klara ett C i slutbetyg, vilket motsvarar ett svenskt E och det ska nog inte bli några problem alls.
   Efter skolan åkte jag och köpte ett amerikanskt simkort, så när jag aktiverar det så kommer jag inte längre använda mitt svenska nummer. Utan det kommer bytas ut mot ett amerikanskt så att jag kan ringa, smsa och surfa här utan att mamma och pappa får hem en räkning på några hundratusen för att jag surfat och ringt på mitt svenska nummer. Efter det tog Cyndie mig, Adrien och en annan utbytesstudent på en runda genom "Old Folsom", alltså den delen av Folsom som funnits ända sen staden grundades. Riktigt coolt att se alla gamla byggnader. Kändes lite som att man befann sig i en vilda västern film, förutom att det var fullt av bilar osv på gatorna då såklart. Men mycket av den gamla staden var faktiskt bevarat. Efter det frågade Cyndie om vi ville åka och lyssna på lite live-musik, så det gjorde vi. Förväntade mig att vi skulle till nån liten Pub med en trubadur eller liknande. Så jag blev väldigt förvånad när hon parkerade bilen vid en stor äng där runt 6000 människor var samlade och lyssnade på något lokalt band som jag tyvärr glömt namnet på och umgicks. Det var tydligen en tradition i just det området att alla samlas en kväll varannan månad eller något sånt för att umgås, lyssna på musik, äta mat, göra aktiviteter osv. Det var riktigt coolt att verkligen alla åldrar var där, allt från småbarn till gamla pensionärer och alla hade hur kul som helst. Bandet var faktiskt riktigt bra också, dom spelade väldigt blandat för alla åldrar. Roligaste var när ett "salsatåg" eller vad det nu kallas, startade framme vid scenen och gick runt på hela ängen, efter ett litet tag hade flera hundra hakat på, det var riktigt kul att vara med om!

Vill bara informera om att det ibland kan komma att dröja lite mellan mina blogginlägg, antingen för att jag för tillfället inte har så mycket att skriva om eller för att jag för tillfället har så mycket att göra att jag inte riktigt hinner med/orkar att göra några inlägg. Men jag har absolut inga planer alls på att sluta blogga då jag tycker det är riktigt kul att få dela med mig om mina upplevelser med er läsare. Så ha lite tålamod bara och håll koll på facebook eller här när det kommer nya updates. Och juste, ännu en gång, tack så jättemycket ni som fortsätter att ge mig tips på saker att skriva om. Har planer på att göra ett helt inlägg framöver där jag ska försöka svara på dom alla. Så tills dess är det bara fritt fram att fortsätta bomba mig med frågor, så ska jag försöka svara dem på bästa möjliga sätt. Nu är det snart dags att sova lite innan det är dags att stiga upp tidigt imorgon för att åka iväg till Folsom Lake.

Hoppas ni alla har det bra hemma i Sverige, vi hörs snart igen. Sköt om er!

Old Folsom
En del av området där det spelades musik

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela